• Last updated:
  • 15 Feb 2016
PL (Art) Form – Beaussart, Alexis and Lafresière, Sébastien

Of the many different approaches to the site location, this concept juxtaposes into the forest edge in the South West corner of the park allowing the green to bleed into the bitumen preserving the relationship of the open recreational space to the arterial road into Kenilworth. Like suspended waterway boardwalks the idea here is to create walkways and pods for lunch tables, observation, views and vistas of fauna and flora. The ablution block is just another node of this nature walk system as there are two access ramp/walkway systems that relate to the existing tree edge. The long kinked walkway and circular nodes can be built in stages and future expansion might take off in different directions. The geometry of the timber circular forms and pathways picks up from indigenous universal markings in the earth and creates opportunities for outdoor recreation, cultural and art events. The space between the proposed configuration and tree line is interesting as a potential for out door theatre activity. It is envisaged to use multiple timber species including recycled timber expressing the regions diverse timber past. Like well built livestock yards the detailing could be quite rural, flexible and robust. 

The Gallery - Bessell, Bryce

A succinct, simple, cantilevered architectural solution with a dramatic tapered skillion roof angling up to the northern sky, expressing favourable aspect, vistas of Moore’s original homestead farm-scape, and bluff skyline. The program includes the toilets themselves, and generous circulation edge that allows viewing of northern vistas with interpretive niches set in a thick wall that act as semi privacy screens to the thresholds of the cubicle doors. The niches contain artifacts or cultural items that can change from time to time.The access ramp is a long rectangular configuration that could be reduced if mounding was introduced. This project gains it impetus and visual impact by expressing its structural language derived from the Hinka Booma apple tree. The local community is a vital part of making this gallery concept desirable reinforcing the design as a friendly, welcoming gesture. 

The Changing Spiral – Bhargava, Demis Roussos

This is a modern classical approach to the brief. The access ramp floats above the green recreational ground plane via suspension cables from the translucent slatted building core that sits at the journeys destination towards the centre of the spiral. The ramp would have the characteristics of a mountain valley suspension bridge giving the user a sense of adventure as they begin their hike to the la-la. During the day the truncated cylindrical ‘tank like’ outline with its whimsical red ribbon spiral ramp would present as an eye catching sculptural form for passing motorists and park users at the threshold to the township of Kenilworth. At night time, with appropriate lighting it would appear as a glowing ‘lantern like’ structure heralding the gateway to the town and collective creative character of the Kenilworth peoples. The spaces between the slatted timber carcass are large enough apertures for the view and vistas to be continually observed as one accesses the facility. These transparent spacial tectonics also allows filtered views of treescape and landscape through the toilet pavilion to the surroundings on the other side. 

The Call of Nature – Bligh Graham Architects

This horticultural structure embraces the energetic practice of many hinterland communities in the Sunshine Coast to engage, strengthen, rejuvenate and make people aware of rural ecologies as we enter into the climate change era displacing the rural industrial area. A new tourist and cultural paradigm needs to embrace eco-tourism, the Kenilworth community embracing the interpretation of local ecologies including both black and white history. In this case the facility becomes a permeable cage or three-dimensional trellis with endless opportunities for the integration and curatorship of local flora and fauna including native creepers, birds and butterflies. So as one contemplates travel to the call of nature there is an experience of the almost tactile, naturally ephemeral, alive skin of the outer shell. There would be the continual creation of arbitrary openings for views and natural ventilation. The author envisages that this passive interpretive centre become part of nature trails through the forests, village, mountains and river edge giving the whole concept a very appropriate relevant macro context, tourist commerciality and sense of community custodianship. 
Cloud Hill – Chadlowe, Bruce and Holder, Carl

This submission would fall under the classification of elegant recreational open space landscaping. It employs recreational mounding to gain access to the necessary height for flood proofing. Using the lush green ‘hill’ pastoral analogy the ablution facility sits on top of the ‘hill’ culminating with a ‘cloud’ roof that relates to the sky and reinforces the surrounding topographical landscape. Gabion walls from local rock are used for facility screening and retaining walls to support the mounding. The sloping park side by favouring north offers a place to picnic, play, and contemplate the views and vistas. The ‘sky’ roof is a prominent and legible focal point for the park for both walkers and motorists. It is also envisaged that the mound could be used as an amphitheatre place for outdoor concerts and gatherings. There is potential also for integrated entertainment and tourist facility in the future thereby taking the potential of the competition to another community synergetic level. 

The Red Paddock – Gait, Kieron

An extraordinary and lateral approach to the brief characterises ‘Red Paddock’. The authors’ exploration of analysing and synthesizing the brief questions the whole notion of the necessity for using ramps to access the height necessary for flood proofing. The ‘silo-like’ amenity components do not need mounds to alleviate the travel distance. Instead, as a collection of sculptural pipe like structures, they sit on, and within, a rich tapestry-like ‘picnic rug’. This immediate landscape proposal consists of various patterned ‘red trees’ contrasting the surrounding green context in a vigorous and complementary way. Like ‘Noahs Ark’ this proposal acts defiantly to the floods rather than reaction. Flood doors offer protection and a ‘bora ring’ like gabion stone-wall protects against flotsam. The large rural utilitarian pipe structures are periscopes for those on the toot to view the sky, mountain and tree tops via mirrors on the underside of the top mounted weather vanes. The pipes are also perforated to let in patterned light furthering the experience within the pipe. 

Hinka Booma Rise – Hayes, Andrew

This is a very sophisticated design approach that encapsulates the geology and geography of the Mary River Valley and surrounding context both from the site and surrounding location. The combined landscape and built design evokes a framework that contains the physical connection of the ever changing river character, lush ground plain, surrounding flora and fauna systems and surrounding, ancient elevated landscape outline. The overall combination of form and spacial forces reminds us of some of the unfortunate history of Kenilworths’ original inhabitants the Gabi Gabi. The user will be delighted by the rain forest species within the pavilion that greet them as they visit for a twinkle. The journey to the facility is via a leisurely, meandering, tributary like path that will be an opportunity for both elders and children to ponder and play. The whole scheme presents as a symbol for not only locals but peoples from other parts of the continent as well. 

The Loop Garden – Hislop, David and Liddell Ross

Loop Garden is a ‘zen’ solution to the brief consisting of three simple elements. Two forms consist of a rectangular tower defined by a circular arc giving access to the facilities. The third component between these forms is a sphere of ground plane and space which employs the concentric, symmetrical folds of a ‘zen’ garden with undulating concentric rings that provides symbolic reference to ripples on water both river and flood overland flow. This space is large enough yet intimate, providing an atmosphere of respite and tranquillity. However, with community input this recreational area has potential to evolve. As one traverses up the ramp both the garden and distant views materialise. The thin monolith tower with sweeping arc acts as an arrival and gateway statement. The picnicker or motorist is welcomed by three-dimensional versions of male and female rest room iconographic graphics. Not only will this be an exciting statement during the day, the glowing figures perched on the tower roof and the ramp arc expressed with LED lighting, it will be very dynamic at night. Above all, this art expression besides being a classic is both warm and fun. 

Canistrum – Lennie, Michael

The functional spaces form a pod that floats within an inverted translucent ‘cone like structure’. One of the great things about successful abstract expression is that the imagery leaves the viewer or user with many experiential options. Canistrum’s roots come from the indigenous fish trap or basket weaving. It also is a dynamic combination of space and a cane or reed like canister. The idea is a strong endemic botanical metaphor reinforcing the skeletal appearance of the aquatic native flora that it shares within an oval lilly pond typical in the Mary River flood plain location after rainfall and flooding. It will be eye catching both during night and day. Access is solved via ramp and landscape mound that is also a viewing platform to surrounding landscape and vistas. 

Sentinal – Neustein, David

This project is a very strong idea providing a very dramatic concept to lure the punter to not only carry out their dues but to experience very closely the vehicular power of the gateway arterial road almost in an ‘Easy Rider’ fashion. Many of the visitors to Kenilworth these days are bikies or bikers. The viewing platform in an aggressive stance cantilevering over the road. The toilet block becomes an urban statement that contrasts the beauty of the surrounding natural topography and landscape. The ramp unashamedly connects to the tower running perpendicular to the road reminiscent of a post rural industrial relic made of steel and timber battens… a contemporary collage of historical rural elements. The form is itself a very conspicuous entry statement sculpture. The tanks and plumbing ‘guts’ are visually expressed through the transparent nature of the tower. Besides the ‘Easy Rider’ experience there will be excellent views of Isaac Moore’s cedar slab homestead on the other side of the road, the river, bluff, Obi Obi valley and Kenilworth township.

Hinka Booma Viewpoint – Scott, Belinda and Scott, Dean

This submission is a very seductive sculpture incorporating the naturally rusting steel known as ‘core ten’, a material that invokes the patina of weathered iron sheeting on many rural utility out-buildings. The access ramp has been conceived as a ‘fun park’ element that winds its way through an apple tree grove to an uplifting and intriguing facility destination that is also built out of ‘core ten’. As one experiences the many circular and curved ‘river’ sections of the journey up the ramp many vistas of different directions prevail. The rural symbolism and gateway statement contributes to an overall entity that expresses the creative personality of the Kenilworth community, but more importantly there are secondary meanings embedded in the idea that acknowledge the raw energy of the land and traditional custodians of the land, The Gabi Gabi. The project will present as an eye catching and striking image both for the park and road into the township 

Kenilworth Rest – Teeland, David

The form captures the tectonics of surrounding mountains and hills-cape. The timber and steel sheet materials evoke the history and character of rural buildings as well as invoking a prehistoric, indigenous presence. The tough imposing form presents a sense of mystery and intrigue. The users’ journey is rewarded once inside the facility with a central shaft of light within the tapered internal space that is defined by wall murals or frescoes that bring to mind a ‘neo classical’ ambience. The mound and form have a conspicuous and robust presence both from the road and against the forest backdrop and ground plane. The simple pyramid like sculptural shape sits on a grass mound that has distinctive mown ‘ceremonial’ pattern that distinguishes it from the grass ground plane context.