Beerwah’s town square complete as major park upgrade begins
  • Tuesday 28 April 2015
Beerwah Tower Green Beerwah Town Centre Sunshine Coast Council

Council today craned in the final pieces of a major art installation in Beerwah’s transformed town centre, marking the end of extensive streetscaping in Simpson Street, as it prepares to upgrade the town’s ‘civic heart’ at Turner Park.

Division 1 Councillor Rick Baberowski said the five stones positioned by crane were donated by the local Holcim Sunrock Quarry and sculpted by Peachester artist Hew Che Fong.

“These stones are the last piece of the puzzle in the creation of Beerwah Tower Green, our new town centre on Simpson Street,” Cr Baberowski said.

“Hew Che Fong has worked with Council and Bark Designs throughout the entire process of developing this new town square.

“Beerwah Tower Green also features three ‘butterfly towers’ made of recycled wood and old railway lines.

“The towers each stand at least 5m tall, provide shade over the area, and are designed to raise awareness of the Wildlife Warrior Hospital and the threatened Richmond Birdwing butterfly.

“There’s also custom designed seating, sound effects and extensive landscaping.

“This is the finishing touch to the $5 million of streetscaping in Simpson Street – largely completed in October 2014 – and now we’ll move on to a major makeover for Turner Park.”

Cr Baberowski said the construction of Beerwah Tower Green and upgrades to Turner Park were both part of the Beerwah Public Domain Masterplan.

“Turner Park is widely known as Beerwah’s green civic heart, and this upgrade is a result of extensive community consultation,” he said.

“Construction will include a new entry plaza with an arbour and welcome sign, picnic tables, custom seating walls which reflect and further extend Beerwah’s character, and landscaping.

“Work on Turner Park will start in May and is expected to be complete in July.”

Fast facts

  • The stones and towers at Beerwah Tower Green are lit up at night.
  • Queensland Rail donated the old railway lines used in the tower structures.
  • The stones weigh between approximately 1.5 tonnes and 5 tonnes.
  • The positioning of the stones within the art installation represent the geographic positioning of the Glass House Mountains.
  • The towers have metal ‘wishing boxes’ / Wildlife Warriors donation tins incorporated into their supports.