Streetscape designs sharpened
  • Wednesday 20 July 2011

Improved parking arrangements is one of the features of a revised design for the Glasshouse Streetscape Project.

Division 1 Councillor Anna Grosskreutz said a number of changes had been made to the project design to cater for community concerns.

"After the original design was announced a number of local business owners on Bruce Parade voiced concerns regarding some of the design elements. Council representatives also attended a recent Glasshouse public meeting to listen to locals’ concerns," she said.

"We have listened to the issues raised by both business owners and residents and have made amendments to the streetscape project that will provide a better outcome for the town."

Changes to the project design include:

  • Shifting the eastern kerb on Bruce Parade 1.2 metres east to widen the parking area and allow greater access for larger vehicles.
  • Shortening the crossing kerb build out at the designated pedestrian crossing point on the eastern side of the parking area by 600mm.
  • Landscaping area to be full frontage of chemist and replace same number of bollards that were previously in front of the chemist.
  • Delete garden bed on northern side of the driveway entrance into the IGA shopping complex and replace with an additional parking space.
  • Change line marking on western side of Bruce Parade north or Turner Street so additional parallel parking will be provided for heavy vehicles, caravans or to accommodate up to three standard vehicles.

Cr Grosskreutz said the design changes would ensure that no parking spaces were lost as a result of the Glasshouse Streetscape Project.

"This is a very good result for local businesses and the local community because this project will deliver a number of visual and functional improvements to the local streetscape but at the same time customers and visitors to the town won’t find it more difficult to grab a parking space," she said.

Other features of the $700,000 Glasshouse Streetscape Project include:

  • Additional seating areas and gardens
  • Washed concrete footpaths
  • Feature handrail to western footpath outside existing cafĂ©
  • Upgraded street lighting
  • Improved underground drainage

Construction of the project is underway and is expected to be completed in around six to eight weeks (weather permitting).